Dış Kulak yolundaki bezler tarafından üretilen salgıların ve epitel döküntülerinin birleşmesi ile kulak kiri oluşur. Eğer bu kulak kiri dış kulak kanalını tamamen tıkarsa buna buşon denir.
İzmir Manisa Kulak Kiri (Buşon) Nedir?
Dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilen özel salgının, yağ glandlarının salgısı ve epitel döküntüleriyle birleşmesinden oluşan maddedir. Kulak kiri mantar ve bakteri üremesini engeller. Ayrıca yağlı ve yapışkan olan bu madde dış kulak yolu girişinde bulunan kıllarla birlikte dışarıdan girebilecek toz partiküllerinin ve canlı böceklerin girişini engeller. Tüm bunlardan habersiz olan hastalar bu kiri temizleme gayreti içindedirler. Bu amaçla kulak temizleme çubukları (!) ile kulaklarını temizlemeye çalışırlar. Bu eylem hem dış kulak yoluna hem de kulak zarına zarar verebilir, dış kulak yolunda yaratılan cilt sıyrıkları bakteri ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazılayabilir. Normal olarak dış kulak yolu kendiliğinden temizlenir. Biriken kir çene ekleminin hareketi ile partiküller halinde düşer. Ucunda pamuk bulunduran çöpler kiri ileriye itmekten başka işe yaramazlar. Zara doğru itilen kir daha sonra yapılacak çıkarma işlemlerini zorlaştırabilir. Kulak kiri bazı kişilerde az üretilir. Bu durum kulak kaşıntısına ve kaşımaya bağlı enfeksiyona zemin hazırlayabilir.Bazılarında ise kulak kiri dış kulak yolunu tamamiyle tıkayacak kadar fazla üretilir. Özellikle deniz mevsiminde ve banyo sonrasında suyu çeken kulak kiri şişer ve aniden dış kulak yolunu tıkar. Hasta işitme kaybı şikayeti ile gelir. Tıkayıcı kulak kiri tekrarlama özelliğine sahiptir. Bu hastalar daha önce kulaklarını yıkatmış oldukları için, doğrudan kulak yıkatma isteğiyle gelmeleri nadir değildir. Bazı hastalar başka nedenlere bağlı işitme kaybı olduğu halde aynı istekle gelebilirler.
Kulak Kiri (Buşon) ‘nde Ne Gibi Şikayetler Gözlenir?
- Kulakta dolgunluk hissi
- İşitme azlığı
- Uğultu, çınlama
- Başdönmesi
- Kulak ağrısı
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Kulak tıkanıklığının bir sürü sebebi vardır. Ancak genelde en sık nedeni kulak kirinin dış kulak kanalını tıkamasıdır.
Kulak Kiri (Buşon) Tedavisi Nedir?
Kulak lavajı (kulak yıkaması) ve/veya kulak kirinin kürete edilmesi ve/veya kulak aspirasyonu sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleridir. Kulak lavajında daha önceden kulaktan akıntının olmamış olması ve kulak zarında delikliğin olmaması gerekir. Aksi halde dış kulak yolundaki tüm bakteriler orta kulağa itilerek kulak enfeksiyonu başlatılır. Yıkama yapılırken hastada başdönmesi görülebilinir. İnatçı buşonlarda gliserin ve oksijenli su ile hazırlanan majistral ilaçlar sıklıkla kullanılır. Bu hem ortamdaki bakterileri azaltır hem de buşonun kolaylıkla çıkması veya işlem yapılmadan çıkması sağlanır. Buşon mikroskop altında aspiratör yardımı ile temizlenir. Özellikle daha önceden kulak akıntısı olan ve zarı delik olan hastalarda kulak aspirasyonu tercih edilmelidir. Eğer delik olup olmadığı bilinmiyorsa gene de bu tedavi yöntemi tercih edilmelidir.