Burun eğriliği nedir? Buruna gelen darbeler, düşme veya yüz kemiklerinin gelişmesi sırasında oluşan orantısız büyüme problemleri nedeniyle burun boşluğunu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bölmenin bir tarafa ya da bazen her iki tarafa doğru eğrilmesidir.
Burun boşluğunu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bölmenin bir tarafa ya da bazen her iki tarafa doğru eğrilmesidir.Burun eğriliği (septum deviasyonu), buruna gelen darbeler, düşme veya yüz kemiklerinin gelişmesi sırasında kemiklerin biribiriyle orantısız büyümesi sonucu oluşur. Bebeklikte de alınan darbeler hatta doğum anında oluşan travmalarda da burun eğriliği oluşturabilmektedir. Tedavisi daima ameliyattır.
Burun eğriliğinde hangi şikayetler olur?
Septum deviasyonun (burun eğriliğinin) en fazla oluşturduğu şikayet burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığı geceleri daha fazla hissedilebilmektedir. Aynı zamanda ağız açık uyuma, horlama, sabah kalktığında boğazında kuruluk – yanma – batma hissi, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikayetlerde hastayı rahatsız edebilir.
Burun eğriliğinin zararları-sakıncaları nelerdir?
Burun eğriliği (septum deviasyonu), yaptığı burun tıkanıklığı sonucu hastanın rahat nefes almasını engeller. Ayrıca özellikle geceleri ağızdan nefes alma nedeni ile solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz, obstrüktif uyku apne sendromu ve kronik farenjitin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Sinüslerin normal çalışmasını engelleyerek rinosinüzite, oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol açabilmektedir. Özellikle ileri yaşlarda obstrüktif uyku apne sendromuna zemin hazırlayarak hastanın yeteri kadar oksijen almasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına neden olabilmektedir.
Burun eğriliği (Septum deviasyonu) nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra size burunla ilgili bir travma veya ameliyat geçirip geçirmediğinizi soracaktır. Doktorunuz bundan sonra burun içini ve septumun pozisyonunu muayene edecektir. Bu işlem burun kanatlarını sizde hiç bir rahatsızlığa neden olmadan açan bir alet yardımıyla ve gerekiyorsa endoskop adı verilen optik cihazlarla gerçekleştirilmektedir. Septum deviasyonu teşhisi için çoğunlukla başka bir incelemeye gerek yoktur. Ancak, doktorunuz şikayetlerinizin rinosinüzit ve alerji gibi başka nedenlere bağlı olduğunu düşünüyorsa bunların teşhisine yönelik testler ve laboratuvar incelemeleri yapılmasını isteyebilir. Bazen bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemi de gerekebilmektedir.
Burun eğriliği tedavisi nedir?
Burun ortasındaki kıkırdak (septum kıkırdağı – kuadrangüler kıkırdak) çoğu kimsede düz olmadığı için hastaya rahatsızlık vermeyen hafif derecedeki deviasyonların tedavisi gerekmez. Ancak problem oluşturan deviasyonlar tedavi edilmelidir ve bunun da tek yolu ameliyattır (septoplasti’dir). Bazen hastalar burun şeklinin de değişmesini isterler. Bu gibi durumlarda gündeme burun estetiği – rinoplasti ameliyatı gündeme gelir. Hem eğrilik hem de görünüş düzeltilmektedir. Ayrıntılı bilgi için lütfen ameliyatlar kısmından septoplasti (burun eğriliği ameliyatları) makalesini okuyunuz.
Burun tıkanıklığı nasıl açılır?
Burun tıkanıklığının neden olduğu oldukça önemlidir. Eğer burun eğriliğine bağlı ise tedavisi biraz önce de belirtildiği gibi ameliyattır. Ancak burun tıkanıklığı sadece burun eğriliğine bağlı olmayabilir. Bazen burun valfi denilen alanda yetmezlik durumları da gözlenebilmektedir. Böyle bir durumda valv cerrahisi gündeme gelir. Bu sorunların yanısıra burunda görülen enfeksiyonlar, burun eti büyümesi, alerji, soğuk maruziyet, hormonal durum, kullanılan ilaçlar, tümörler vb durumlarda da burun tıkanıklığı gözlenebilmektedir.
Burun tıkanıklığını gidermek amacıyla geçici burun açıcı burun spreyleri uzun süre (5-7 günden fazla) kullanılmamalıdır. Bu spreyler geri dönüşü olmayan ciddi hasarlar bırakabil. Bu spreyleri uzun süredir kullanıyorsanız hemen KBB uzmanına başvurun.